Tiparul offset este una dintre cele mai răspândite tehnici de imprimare şi constă în transferul cernelei tipografice de pe placa tipografică pe hârtia de tipar prin intermediul unui cilindru intermediar realizat dintr-un cauciuc special. Această tehnică se bazează pe proprietatea cernelurilor tipografice de a nu se amesteca cu apa.

Pentru tiparul offset sunt folosite cernelurile clasice CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black) sau Pantone, în care prelucrarea culorilor de bază necesare procesării imaginii se face prin rasterizare (halftoning) – suprafaţa hârtiei este imprimată cu cercuri foarte mici şi dese, parţial suprapuse. Ochiul omenesc mediază efectele suprafaţei albe şi ale culorilor astfel încât creează o imagine unitară.

Orice culoare utilizată într-un document este separată în culorile primare, fiecare plan de culoare fiind imprimat sub un anumit unghi. Apoi, fiecare dintre culorile primare este transpusă pe o placă de imprimare ce conţine toate elementele grafice ale paginii care au culoarea primară respectivă de diverse tonalităţi.

Tiparul Offset

Pentru a îmbogăţi paleta de culori obţinute la tiparul offset, pe lângă culorile primare (cyan, magenta, yellow, black) se pot folosi culorile speciale (Pantone). Acestea sunt cerneluri mixte (metalice, fluorescente, perlate, răzuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile) care reproduc culori ce nu se pot obţine prin amestecul celor patru culori primare. Culorile speciale nu se descompun în culorile primare CMYK, separaţia de culoare pentru fiecare culoare specială fiind o nouă placă (sau după caz plăci CTP) pentru imprimare tipografică.

Culorile speciale mai pot fi folosite când se doreşte reducerea preţului tiparului offset prin înlocuirea unei culori obţinute din cele patru culori primare cu o culoare specială ce are acelaşi aspect cu cea pe care dorim să o obţinem.

Suporturile pe care se poate realiza tiparul offset sunt foarte variate: de la hârtie offset, dublu cretată, hârtii autocolante sau acoperite cu folii PVC (pentru etichete), hârtii şi cartoane speciale într-o mare varietate de culori şi texturi, etc. Calitatea tiparului şi cromatica sunt influenţate de culoarea hârtiei sau cartonului folosite, de caracteristicile suportului – grad de alb, tipul suprafeţei (lucioasă, mată, metalică), textură, grad de absorbţie etc.

Tiparul offset implică costuri fixe date de producerea filmelor tipografice, realizarea plăcilor şi pregătirea maşinii, aceste costuri regăsindu-se în preţul pe bucată cu ponderi diferite în funcţie de tiraj. Copiile realizate cu ajutorul tiparului offset vor fi identice.

Avantajele tiparului offset constau în calitatea ridicată a imaginilor imprimate (detalii fine), costul scăzut pe exemplar pentru tirajele medii şi mari, posibilitatea de a folosi culori speciale şi suporturi de imprimare diferite. Alegerea metodei de tipărire trebuie să ţină seama de: tiraj, timpul necesar de execuţie, pret, necesitate folosirii unor culori speciale sau a unor personalizări amănunţite.

Ce trebuie să ştim despre tiparul offset